KOMUNIKAT W SPRAWIE BADANIA MIĘSA ŚWIŃ NA OBECNOŚĆ WŁOŚNI
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Szamotułach informuje, że od 1 stycznia 2022 roku ulega zmianie metoda badania w kierunku włośni mięsa trzody chlewnej pozyskanego w ramach uboju na użytek własny. Dotychczasowa metoda kompresorowa, zostaje zastąpiona metodą wytrawiania
W 2022r. badanie mięsa świń w kierunku włośni metodą wytrawiania można przeprowadzić w:
1. Laboratorium Wytrawiania Mięsa przy Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Szamotułach ul. Szczuczyńska 60
-urzędowy lekarz weterynarii Ewa Rymarczuk tel. 604 528 876. Przyjmowanie próbek mięsa w poniedziałki i środy w godz. od 8.00 do 9.30
-urzędowy lekarz weterynarii Jakub Rymarczuk tel. 501 135 342. Przyjmowanie próbek mięsa w piątki, po uprzednim zgłoszeniu telefonicznym
2. Gabinecie Weterynaryjnym VITAL-VET ul. Świętego Floriana 4, 62 - 045 Pniewy
-urzędowy lekarz weterynarii Artur Maślak, tel. 605 146 830.Przyjmowanie próbek mięsa codziennie od poniedziałku do piątku, po uprzednim zgłoszeniu telefonicznym
3. Gabinecie Weterynaryjnym Animal-Med ul. Wroniecka 33, 64 – 500 Szamotuły
-urzędowy lekarz weterynarii Bartosz Tyburski, tel. 696 469 440. Przyjmowanie próbek mięsa codziennie od poniedziałku do piątku, po uprzednim zgłoszeniu telefonicznym
4. Gabinecie Weterynaryjnym lek. wet. Michała Wojciechowskiego ul. Powstańców Wlkp. nr 80, 64-500 Szamotuły
- urzędowy lekarz weterynarii Michał Wojciechowski, tel. 505 312 755. Przyjmowanie próbek mięsa we wtorki i czwartki w godz. od 8.00 do godz. 10.00 po uprzednim zgłoszeniu telefonicznym.
5. Gabinecie Weterynaryjnym lek. wet. Piotr Roszyk ul. Powstańców Wlkp. nr 43, 64-550 Duszniki
- urzędowy lekarz weterynarii Piotr Roszyk, tel. 605 164 830. Przyjmowanie próbek mięsa codziennie od poniedziałku do piątku, po uprzednim zgłoszeniu telefonicznym.
UWAGA: na terenie obszarów objętych ograniczeniami I, II, III wyznaczonych w związku wystąpieniem ASF badanie przed i poubojowe świń – obowiązkowe.